Amics euromediterranis de l'APEC

L’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) en aquesta nova etapa de comunicació a través de la Xarxa amb els seus associats i, en general amb la societat, vol acollir en el seu web en l’apartat Amics Euromediterranis de l’APEC, les opinions de periodistes d’ambdues ribes de la Mediterrània, interessats en aquest procés que va néixer a la ciutat de Barcelona l’any 1995.

Barcelona té una clara vocació de ser la capital de la Mediterrània. La Cimera Euromediterrània celebrada a París el 13 de juliol del 2008, en el marc de la presidència francesa del Consell de la UE, va constituir un pas decisiu cap a la consolidació del Procés de Barcelona que havia nascut a la Ciutat Comtal, l’any 1995. La Declaració de París va establir les bases per al funcionament de la Unió per la Mediterrània, en la Conferència de Ministres d’Afers Exteriors celebrada a Marsella els dies 3 i 4 de novembre del 2008.

Barcelona és la seu de la Secretaria de la Unió per la Mediterrània que té un mandat de naturalesa tècnica. La Secretaria impulsarà el seguiment i la gestió d’un seguit de projectes com; la descontaminació del Mediterrani, les autopistas terrestres i marítimes, la protecció civil, les energies alternatives i l’elaboració d’un Pla Solar Mediterrani, la creació de la Universitat Euromediterrània i el desenvolupament empresarial de la regió.

En aquest procés hi participen un total de 43 països europeus i mediterranis: els 27 estats membres de la Unió Europea, a més d'Albània, Algèria, Bòsnia, Croàcia, Egipte, Israel, Jordània, Líban, el Marroc, Mauritània, Mònaco, Montenegro, l'Autoritat Palestina, Síria, Tunísia i Turquia. Un dels actors importants d’aquest Procés de la Unió per la Mediterrània som els periodistes que, fent una feina absolutament professional, contribuïm a comunicar un Procés polític, econòmic, cultural i social que conté uns valors de llibertat, solidaritat, convivència, pau, creixement econòmic just i sostenible per la Mediterrània. Per això, publicarem les opinions de periodistes i comunicadors que contribueixin a enfortir l’opinió pública europea.